Schorseneren oogsten in

november

We hebben de zomer alweer ver achter ons liggen, dus wordt de oogst uit eigen moestuin ook steeds minder. Gelukkig zijn er altijd een aantal groenten die je in november nog steeds gemakkelijk uit de grond kunt halen! Denk aan winterse groente zoals rode kool, spruiten, andijvie en witlof. Deze maand leggen we je uit hoe je het beste schorseneer kunt oogsten uit eigen moestuin. 

 

Schorseneer oogsten uit eigen moestuin | Soluvert.nl

 

Wat is een schorseneer

De schorseneer stampt af van de composietenfamilie en is een lange wortel met een bruine schil. Deze wortel behoort ook wel tot de vergeten groente, omdat je ze niet vaak in de winkel ziet liggen. Dat is eigenlijk ontzettend jammer, omdat een schorseneer heel lekker is! Het heeft een beetje een aardse smaak en lijkt op die van de asperge, maar dan met een klein zoetje. Deze groente is daarom goed te combineren met veel andere winterse producten. 

 

Schorseneren oogsten

Het oogsten van schorseneer moet heel voorzichtig gebeuren, omdat de wortels heel lang zijn en daardoor gemakkelijk breken. Het beste kun je de schorseneer oogsten door met een spitsvork of spade recht in de grond naast de schorseneer de steken en de wortel voorzichtig omhoog te duwen. Schorseneer kun je het beste oogsten vanaf half oktober tot ongeveer begin maart. 

 

Zelf schorseneren oogsten uit de moestuin | Soluvert.nl


Het bewaren van schorseneren

Wanneer je de schorseneer geoogst hebt, kun je ze het beste in een bak meteen afspoelen zodat het grove zand er direct af is. Bewaar ze op een koude donkere plek en het liefst in een geperforeerde plastic zak. Hierdoor drogen ze niet uit. Het beste is om ze meteen te bereiden, want dan zijn ze het lekkerst. De wortels worden als je ze te lang laat liggen namelijk houtig en bruin van binnen.

 

#tuintip: Leg de schorseneren na het schillen in een bak met water en citroensap. Zo behouden ze hun mooie witte kleur! Aan de smaak verandert hierdoor niets. 

 

Vers geoogste schorseneer gebruiken in een recept?

Het leuke aan groente uit eigen moestuin is dat je er heerlijke zelfgemaakte gerechten mee kunt maken. Ontdek in de blog van deze maand het heerlijke winterse recept van Charlotte met schorseneer: Gegratineerde aardappeltjes met knolselderij en schorseneren.

 

Tuinkalender

Wat heb je nodig?

Meer inspiratie

2021 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.