Rode kool zaaien in

april

In April kunnen we volop groente en fruit in de volle grond zaaien. De temperaturen worden beter en met wat wisseling van zon en kleine buitjes is het een goede start voor het uitbreiden van je moestuin. Denk hierbij aan sla, broccoli, bloemkool, spruitjes en nog veel meer groente. Deze maand leggen we uit hoe je het beste rode kool kunt zaaien in eigen moestuin. In april kun je ook weer genieten van asperges, een favoriet van veel Nederlanders. Lees in onze nieuwe blog een recept met asperge.

 

Rode kool, een van de oudste kool die we kennen

Rode kool behoort samen met de witte kool en de spitskool tot de sluitknolgewassen en is een van de oudste koolsoorten die we kennen in Nederland. Rode kool kan het hele jaar gezaaid en geoogst worden. Daardoor heb je altijd plezier van verse oogst uit eigen moestuin met rode kool. Rode kool is eigenlijk paars van kleur. Maar waarom heet het dan rode kool en niet paarse kool? Rood is een primaire kleur en paars is een mengvorm. Daardoor is rood gangbaarder. Daarnaast krijgt de rode kool de kleur rood als je het kookt met appel.

Rode kool zaaien

Het zaaien van rode kool vraagt om een voedzame, zware grond. Zorg er dus voor dat je de grond van te voren goed bemest. Rode kool heeft veel ruimte nodig. Zaai de zaden op ongeveer 50 centimeter van elkaar en geef voldoende water. De handige regentonnen van Soluvert zorgen ervoor dat je ook op droge dagen genoeg water hebt. 


 

Voorkom ziekte en plagen bij het zaaien van de rode kool

De rode kleur van de kool zorgt ervoor dat er weinig insecten op af komen. Je moet wel oppassen voor de koolvlieg. Om ervoor te zorgen dat ze geen eitjes neerleggen, kun je een stukje rubber rondom de stam neerleggen. Zaai na 4 jaar pas weer opnieuw rode kool op deze plek. Zo voorkom je de schimmelziekte knolvoet.  

 

#tuinhack: Koppel twee regentonnen aan elkaar met een Soluvert verbindingsset voor extra wateropslag!

 

 

Tuinkalender

Wat heb je nodig?

2021 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.