Aardperen oogsten in

januari

Januari is een koude maand met vaak veel vorst aan de grond. De meeste gewassen die je in de herfst hebt gezaaid kun je nu nog niet oogsten. Deze groeien lekker door en in de loop van de lente kunnen ze geoogst worden. Toch zijn er een paar wintergroente die je gemakkelijk kunt oogsten in de maand januari. Dit zijn de echte wintergroente zoals veldsla, pastinaak, boerenkool en spruiten. Deze maand leggen we je uit hoe je het beste aardperen kunt oogsten uit eigen moestuin. Ben je op zoek naar een lekker recept met deze groente? Lees in onze blog Charlotte’s recept voor een heerlijke winterse ovenschotel met koolrabi, aardperen en zoete aardappel.

 

Aardperen oogsten uit eigen moestuin | Soluvert.nl


Wat zijn aardperen?

De aardpeer is voor veel een onbekende groente en behoort tot de knolgewassen. De aardpeer heeft een zachte, zoete smaak en lijkt een beetje op de artisjok. Het is een gezonde groente met veel ijzer, calcium en inuline. Dit laatste stofje maakt het een goede groente voor diabeten. Inuline houdt koolhydraten vast waardoor de spijsvertering langzamer verloopt en hierdoor de bloedsuikerspiegel niet zo snel oploopt. De aardpeer is een groente uit de vergeten groenten. Ontdek meer over vergeten groenten. 

Aardperen oogsten uit de moestuin

De aardperen zijn makkelijk te oogsten. Als je ze in het najaar geplant hebt, kun je ze vanaf november de hele winter oogsten. Maar hoe langer je wacht en hoe meer vorst er aan de grond is geweest, hoe lekkerder de aardperen zullen zijn. Daarom is januari de perfecte maand om de aardperen te oogsten! 

Het bewaren van aardperen

Een aardpeer oogst je op het moment dat je ze wilt eten. Boven de grond kun je de aardperen namelijk niet zo lang bewaren. Daarnaast zijn ze ook het lekkerst als ze vers uit de grond komen. Je kan ze na het schillen rauw eten of koken totdat ze een smeuïge structuur hebben. Wil je de aardperen toch nog wat langer bewaren? Vul dan een bakje met vochtig zand en leg de aardpeer onder het zand. Hierdoor kunnen ze iets langer mee. 

 

Zelf aardperen oogsten uit de moestuin | Soluvert.nl

Tuinkalender

Meer inspiratie

2021 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.