Jaarlijks gebruiken we duizenden liters aan kostbaar drinkwater om onze bloemen en planten te verzorgen. Echter zijn er manieren om je waterrekening te verlagen en gebruik te maken van het gezondste drinkwater voor de tuin, namelijk regenwater! Lees dit blog en kom erachter hoe jij duurzaam met regenwater om gaat en daardoor geld bespaart.
De laatste jaren kampen we vaker met extreme weersomstandigheden. Van extreme warmtes naar intense regenbuien. Het regent vaak kort en hevig in Nederland en daar zijn de meeste tuinen niet op ingericht. Ook niet op de droge periodes tussendoor. Geen paniek, er zijn oplossingen! Als we namelijk het regenwater van moeder natuur opvangen en zelf gebruiken, helpen we onszelf, onze portemonnee én het milieu.
Om een optimale waterinfiltratie in je tuin te garanderen en zo het (bodem)leven gezond te houden, is het verstandig om verharde oppervlaktes beperkt te houden. Probeer minstens onder de grens van 60% groen en 40% tegels te blijven. Het groen zorgt ervoor dat water weer in de bodem kan zakken, wat kansen biedt voor bomen en planten in periodes van droogte. Die begroeiing zorgt weer voor verkoeling, minder fijnstof, minder plassen in de tuin en stimuleert de biodiversiteit. Insecten, amfibieën, vogels en kleine dieren geven liever de voorkeur aan vijvers, bloemen en planten dan aan tuintegels. Win-win!
Nu je ziet dat regenwater vele voordelen met zich meebrengt, is het handig om te weten hoe je regenwater opvangt. Er zijn meerdere manieren om dat te doen. De bekendste vorm is bovengronds opvangen met een regenton. Je kan ook ondergronds water opvangen en opslaan met bijvoorbeeld infiltratiekratten of een drainagesysteem. Welke manier geschikt is voor jou, hangt onder andere af van de grootte van jouw tuin.
Een regenton, los in de tuin of via een regenpijp, is de eenvoudigste en goedkoopste manier om regenwater op te vangen. Zeker voor kleinere afdaken is het een ideale oplossing. Regentonnen bestaan in allerlei soorten en maten en zowel in klassieke als in moderne stijl. Ook voor kleine tuinen en terrassen zijn er compacte wand regentonnen. Sommige modellen zijn multifunctioneel! Naast het feit dat jouw regenton regenwater opvangt, kun je de design regenton 2-in-1 ook als bloempot gebruiken: multifunctioneel dus!
Water uit de regenton scheppen kan best zwaar zijn, zeker bij een lage waterstand. Je maakt het jezelf een stuk gemakkelijker als je kiest voor een model met een kraantje.
Een andere optie is een waterpomp om je gieter te vullen of je tuinslang op aan te sluiten. Belangrijk: zorg dat de ondergrond stevig is en waterpas staat. Om te voorkomen dat de regenton overstroomt, raden we je aan een overloopslang te installeren. De overloopslang zorgt ervoor dat overtollig water naar nabijgelegen border of moestuin stroomt.
De beste manier om een regenton te plaatsen is in de schaduw bij een regenpijp of onder een af- dakje van bijvoorbeeld een schuur. Zo voorkom je schimmel en algengroei. Zet je de regenton bij een regenpijp dan is het handig om een regenton vulautomaat te gebruiken. Zo voorkom je dat de regenton zal overstromen. Dek de regenton altijd af zodat er geen beestjes in gaan leven.
Plaats de ton op een voetstuk zodat je er een emmer of gieter onder kan zetten. Soluvert biedt handige standaarden voor de regenton.
Bekijk de 5 stappenDankzij ons brede assortiment is er altijd een regenton die bij jouw tuin past. Van een klassieke houten regenton tot een moderne 2-in-1 regenton mét plantenbak. Al onze hulpmiddelen en accessoires zorgen ervoor dat je jouw regenton zo efficiënt mogelijk kunt gebruiken en eenvoudig regenwater kunt opvangen en gebruiken.
Water voor je tuin is goed, maar tot op zekere hoogte. Voorkom wateroverlast met de volgende tips en producten van Soluvert: