Op deze pagina ziet u eerder geplaatste advertenties, redactionele stukken, persberichten in verschillende tuin en dhz bladen.

Tevens kunt u hier de kluswijzer van drainage downloaden.

Regenwater: afwachten of verzamelen?
Regenwater is de gezondste watervoorziening voor uw tuin. Leidingwater is hard water en bevat kalk wat minder goed is voor het onderhoud van uw tuin. Regenwater daarentegen is zacht water op de juiste temperatuur waardoor alles er beter van groeit. Voor het verzamelen van regenwater kunt u gebruik maken van een regenton, al dan niet met aftapkraan. Wij zetten de voordelen hiervan even op een rijtje: een regenton is eenvoudig te plaatsen, waterbesparend, en met een verbindingsbuis is de aansluiting op meerdere regentonnen gemakkelijk te realiseren. Wie op zoek is naar de voor hem geschikte regenton vindt in het grote progamma aan kunststof regentonnen van Soluvert zeker zijn gading.

Voor meer informatie over de producten van Soluvert en over hun verkrijgbaarheid kunt u contact opnemen met: Martens d.h.z., Statendamweg 75-77, NL – 4905 AD OOSTERHOUT, Nederland

Bronvermelding: Hobbytuin/Jardins & Loisirs april 2005 - http://www.hobbytuin.be

Tuinfolie, onmisbaar in elke moestuin
Soms moet u de natuur een handje toesteken. Als de nachten koud zijn of als u van plan bent om de teelt van uw groenten en fruit te vervroegen of verlaten, is folie een handige en goedkope bondgenoot.

De keuze van groenten en fruit bepaalt u zelf in uw eigen moes-tuin. Er gaat niets boven de natuurlijke smaak van eigen gekweekte groenten en fruit. Het aanleggen van en telen in uw moestuin kent vele aandachts-punten. Met behulp van folie kunt u zelf veel invloed uitoefenen op negatieve weersomstandigheden. Zo kan uw zaaigoed zich optimaal ontwikkelen tot lekkere groenten en fruit. Tuinfolie is een veelzijdige en goedkope bondgenoot voor elke moestuin. Met folie kunt u betere bescherming bieden tegen vorst, regen, wind en zelfs tegen te felle zonnestralen. De temperatuur van de grond kunt u ermee beïnvloeden zodat u een versnelde groei van groenten en fruit kunt verkrijgen.Niet alleen oogstvervroeging, maar ook oogstverlating is moge-lijk. Bovendien schermt folie de grond af tegen onkruidzaden en houdt hij wild en insecten op een afstand. Verder is een tuinfolie een uitstekend goedkoper alternatief op kassen.


Vorstschade
Een aantal punten gaan we voor u nader toelichten. Folie wordt algemeen gebruikt om vorst te weren. Wie groenten of fruit teelt, moet rekening houden met lente-nachtvorst en wintervorst. Lente-nachtvorst is vorst aan de grond rond half mei. De meeste groenten kunnen dit niet verdragen en andere lopen een groeistilstand op. Wintervorst begint na half oktober. Veel groenten moeten rond deze tijd geoogst worden. Groenten zonder gevaar voor vorstschade zijn prei, savooikool, veldsla, spruitkool, winterspinazie, boerenkool, pastinaak, wortelpeterselie en schorseneer. Ook wortelen, rodekool, witte kool, peterselie en witloofwortels kunnen enkele graden nachtvorst verdragen. Deze laatste kunnen een week na half november geoogst worden. Groenten die wat lichte vorst kunnen verdragen maar afgedekt moeten worden met een folie zijn knolselderij, andijvie, groene selder en knolvenkel. Alle andere groenten kunnen beter geoogst worden voor de eerste vorst.


Wat Soluvert u kan bieden
• De grondbedekkingsfolie is zowel voor de vervroeging van de teelt als voor een hoger rendement bij de late teelt door middel van de witte onderzijde. Deze folie voorkomt tevens onkruidgroei.
• Een groeivlies is een fijnmazig doek om de oogst te vervroegen. Ook biedt deze folie bescherming tegen vorst.
Aardbeienfolie voorkomt onkruidgroei, warmt de bovengrond op en voorkomt verdamping van water. Eveneens geschikt voor andere teelten zoals augurken.
• De tomatenhoes is een plastic folie die over de plant wordt getrokken. Deze folie zorgt voor een versnelde groei van tomaten, groenten en fruit (bijv. meloenen). Deze hoes combineert vervroeging met vruchtbescherming. Een ander voordeel is dat er luchtstroming rond de plant mogelijk is.
Gronddoek wordt ook wel een geweven anti-worteldoek genoemd. Deze wordt gebruikt om onkruid tegen te gaan.
• De tunnelfolie mini (inclusief spanbogen) is een plastic tunnel die zeer eenvoudig te maken is en veelvuldig inzet-baar. Deze tunnel is zeer nuttig bij de teelt van heel veel groenten en bij de plantenopkweek. Het is belangrijk de tunnels tijdig te luchten om te vermijden dat de temperatuur eronder te hoog oploopt. Kleine tunnels kunnen eveneens gebruikt worden om insectengaas over het gewas aan te brengen. Deze tunnelfolie combineert teeltvervroeging met een hoger rendement en heeft een zeer goede lichtdoorlaatbaarheid met anticondenseffect. Tevens beschermt de folie het zaaigoed en jonge planten tegen vroege vorst.
Geperforeerde forceerfolie wordt gebruikt voor vervroeging van de teelt. Vanwege de perforatie is de folie water- en luchtdoorlatend. Verder is deze folie een uitstekende vorstbescherming en is hij direct te plaatsen op het zaaibed of gewas en op eenvoudige tunnels.

Oogst wanneer u wilt.
Om de warmte te behouden moet u er voor zorgen dat de grond niet bloot komt te liggen (mulchen). Hiervoor kunt u een waterdoorlatende folie gebruiken. De voordelen zijn dat het vocht beter in de grond blijft en dat de bodem een gelijk temperatuursniveau houdt. Daarnaast blijft de luchtige structuur van de bodem behouden en belemmert u met folie dat onkruid kan groeien. Met behulp van foliën is het mogelijk om sommige gewassen/ teelten vroeger te planten. Hierdoor kunt u de oogst vervroegen zodat er weer een ander groente of fruitsoort op dezelfde plaats geplant kan worden. Ook kunt u met behulp van geperforeerde folie de oogst verlaten.