Peer's tuintip: vijveronderhoud

Als je een vijver in de tuin hebt is het belangrijk dat je deze bijhoudt. Afhankelijk van het jaargetijde verschilt het vijveronderhoud. In het voorjaar en de zomer is er veel vijveronderhoud te doen. In de laatste 2 seizoenen, de herfst en winter, is het vooral belangrijk om de vijver leefbaar te houden.

De volgende tips en adviezen helpen je om jouw vijver goed te onderhouden in het voorjaar, zomer, najaar en winter.


Vijveronderhoud in het Voorjaar

In de maanden maart t/m juni is het vijveronderhoud gericht op de planten en het tegengaan van algen. De vijverplanten kunnen bijgesnoeid en bijgepoot worden. Problemen met algen in het water? Plaats voldoende zuurstofplanten om het water helder te houden.


Vijveronderhoud in de Zomer

In de zomer is de vijver een kwestie van bijhouden. De vijverfilter kan gecheckt worden. Gegroeide zuurstofplanten kunnen worden gesnoeid.


Vijveronderhoud in het Najaar

In het najaar vindt het belangrijkste vijveronderhoud plaats, namelijk de verzuring van het water tegengaan. Klusjes zijn voornamelijk het verwijderen van bodemslib en afgestorven plantdelen. Span alvast een vijvernet of bladernet over je vijver heen om inwaaiend blad te voorkomen.


Vijveronderhoud in de Winter

Vissen kunnen zonder problemen een koude winterperiode overleven mits de vijver plaatselijk of volledig minstens 80 cm diep is.
Als het kouder wordt kan er een ijslaag over de vijver heen groeien. Wanneer dit gebeurt komt er weinig tot geen zuurstof in het water. Zorg daarom dat er door een wak een (lucht)pomp het water ingaat, zodat het water in beweging blijft.

De waterval moet wel stilgelegd worden, omdat het water anders te sterk afkoelt en de vissen een ‘schok’ van de kou kunnen krijgen.

Wat heb je nodig?

2021 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.