Moestuinieren voor beginners

Het hebben van een eigen moestuin is niet alleen super leuk, maar ook nog eens heel leerzaam. Het is een goede manier om gevarieerde groentes te leren kennen en zien groeien. Zo weet je precies wat je eet en heb je altijd je eigen verse producten in huis! Wij geven je een aantal tips voor het aanleggen van een eigen moestuin voor beginners. 

 

Zelf paprika zaaien | Soluvert.nl

 

Het begin van een moestuin

Het is verstandig om eerst klein te beginnen. Zo kan je alles goed in de gaten houden en testen of je het daadwerkelijk leuk vind.  Zodra jouw kleine moestuin een succes is, kun je de moestuin altijd uitbreiden. Het onderhouden van de moestuin is een doorgaande klus en de grond heeft verzorging nodig. Wanneer je begint met een moestuin moet je er eerst voor zorgen dat de grond goed voorbereid is. Spit de grond door, verwijder het onkruid en meng daarna wat tuinaarde met de bovenste laag van de aarde. 

 

Zaaien en planten in je moestuin

De manier van zaaien en planten is erg belangrijk in je moestuin. Als de zaadjes te dicht bij elkaar liggen, zul je merken dat de planten niet goed gaan groeien. Je zult dan een deel moeten weghalen en dat is zonde van je oogst. Geef je zaadjes daarom genoeg ruimte. Ook kun je bekijken welke zaden het goed naast elkaar doen en welke zaden niet graag buren van elkaar zijn in de moestuin. Zo zul je eerder een succesvolle oogst krijgen. Maak een indeling voor jouw moestuin door uit te tekenen waar je iets wilt gaan zaaien. 

 

Het onderhouden van je moestuin

Na het zaaien is het heel belangrijk dat de grond goed gehydrateerd blijft. Controleer om de 3 dagen of de grond nog vochtig is en geef water zodra dit niet zo is. Zorg ervoor dat je vooral dicht bij de wortels water geeft. In de zomer moet je de zon in de gaten houden. Door de hitte en de zonnestralen kunnen de planten verbranden. Creëer dus waar nodig wat schaduw, zeker midden op de dag. Dit doe je eenvoudig met een Schaduwnet.  Ook in de koudere maanden is het belangrijk om je gewassen te beschermen. Lees hier hoe je jouw gewassen beschermd tegen kou.   

 

Als laatste is het belangrijk om te letten op sporen van insecten zoals slakken en rupsen. Je herkent deze sporen door wat aangevreten bladeren. Voorkom vroegtijdig door bijvoorbeeld wat slakkenkorrels te strooien. Lees hier alles over het tegengaan van ziekten en schimmels. 

 

Door te doen zul je leren

Het hebben van een moestuin is hartstikke leuk en hoeft niet moeilijk te zijn. De eerste oogst gaat vaak mis, maar geef zeker niet op! Door te doen zul je leren. Uiteindelijk pluk je er (letterlijk) de vruchten van en maak je heerlijke gezonden recepten met groenten en fruit uit eigen moestuin. Alvast ontdekken wat je wanneer kunt zaaien en oogsten? Bekijk onze tuinkalender. 

 

Zelf paprika zaaien in een pot | Soluvert.nl

Wat heb je nodig?

Meer inspiratie

2021 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.