Do it yourself: Drainage aanleggen

Staat je tuin regelmatig onder water? Leg dan een drainage aan. Een regenbestendige tuin zorgt voor minder wateroverlast en is beter voor het milieu. Een drainagebuis zorgt ervoor dat je tuin droog komt te liggen en het regenwater makkelijk kan worden afgevoerd. Hierdoor heb je meer controle over water in de tuin. 

Een kokos drainagebuis is een kunststofbuis met gaatjes. Over deze buis zit een laagje kokoshaar dat het regen- of grondwater van het vuil scheidt, zodat de buis niet verstopt raakt.


Wat heb je nodig om zelf drainage aan te leggen?


Zelf drainage aanleggen

Er zijn diverse soorten drainage die je zelf kunt aanleggen. In dit geval gaan wij in op drainage met een kokosomhulling. Op zandgrond en/of veenbodem voldoet een drainagebuis met kokos wat zich in veel tuinen bevindt.

  1. Wanneer je weet waar je de drainage wilt hebben, kun je beginnen met graven. Zorg ervoor dat de sleuf ongeveer 60 cm diep is en deze waterpas loopt.
  2. Breng vervolgens een laag grond of korrelig zand van ongeveer 3-5 cm aan.
  3. Op de bodem leg je vervolgens waterpas de drainage met kokosomhulling, die je laat uitkomen bij een sloot of water dicht bij je in de buurt.
  4. De gleuf vul je aan met ongeveer 40-45 cm grond of grofkorrelig zand of schelpen.

Kluswijzer Drainage aanleggen

Bekijk onze uitgebreide kluswijzer om zelf drainage aan te leggen of lees meer over water in de tuin.

Wat heb je nodig?

Meer inspiratie

2021 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.