Do it yourself: Container Gardening

Container Gardening is een leuke manier voor een creatieve moestuin. Het is de ideale oplossing voor iedereen die graag een moestuin wil in een kleine tuin of op het balkon. Het voordeel van moestuinieren in potten (ook voor grote moestuinen) is dat sommige planten zelfs beter en makkelijker groeien in een bak of pot dan in de volle grond. Dit komt omdat je de temperatuur, bewatering en individuele verzorging beter kan regelen. Planten als tomaat, paprika, aubergine, meloen en courgette kunnen zonder serre geteeld worden, omdat een pot beter opwarmt.


Moestuin in potten en bakken (container gardening) 

De grootte van de pot is erg belangrijk en hangt af van het soort groente dat je wil zaaien. De ene groente heeft meer ruimte nodig dan de ander. Een plastic pot of mand werkt beter dan een terracotta pot, omdat hier minder water in verdampt. Daarnaast kunnen terracotta potten barsten bij vorst.

Voor planten die veel warmte nodig hebben, is een zwarte kunststof bak ideaal. Deze bakken warmen sneller op en houden warmte goed vast. Verder is het belang- rijk dat er gaatjes in de bodem van de pot zitten zodat overtollig water afgevoerd kan worden. Je kan deze zelf makkelijk boren.

Verzorging bij moestuinieren in bakken

Een plant in een pot heeft meer voeding nodig dan een plant in de volle grond. Voeg daarom wat extra plantenvoeding toe en kies goede potgrond. Zorg ervoor dat je de potten geregeld draait, zodat de plant in zijn geheel genoeg zon krijgt.


Geschikte groente voor container gardening 

Een aantal groenten zijn goed te kweken in potten en bakken. Denk bijvoorbeeld aan sla, aardbeien, aubergines, basilicum, munt, wortelen, bieten, rucola, radijs, aardappel en tomaat. Het voordeel van sla is dat het niet veel ruimte nodig heeft, een pot van tien cm breed en 10 cm diep is voldoende. Gebruik voor tomaten een pot met een doorsnede van 30 tot 40 cm en voor aubergine een pot van 20 cm. Aardappels poten in een flexibele mand? Lees hoe je dit in 5 stappen kunt doen.

Wat heb je nodig?

Meer inspiratie

2021 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.