Do It Yourself: Zelf compost maken

In plaats van het groente-, fruit- en tuinafval weg te gooien, kan je er heel goed thuis mee composteren. Zo maak je gratis plantenvoeding om je tuin te bemesten. Door compost over je tuin te verspreiden, zorg je voor structuurverbetering, bodemverrijking en een gezonde (moes)tuin. Ga aan de slag met het zelf maken van een composthoop! 


Wat heb je nodig om zelf compost te maken? 


Zelf compost maken

Compost bestaat uit afgebroken groenafval. Je kan snoeihout, bladeren, grasmaaisel, onkruid, groente- fruit- en tuinafval op de composthoop gooien. Het is belangrijk om een goede verhouding van vochtig, droog, slap, stevig en grof materiaal toe te voegen. In de compostbak begint een rottingsproces waarbij schimmels,bacteriën en beestjes het afval omzetten tot een voedzame bron voor planten.


Een eigen composthoop

Zorg ervoor dat er voldoende lucht in de composthoop komt. Dit versnelt het compostproces en voorkomt nare geurtjes. Schep de hoop om de 6 weken om middels de opening aan de onderkant van de (Elbe) compostbak.

Voorkom dat de composthoop te nat of te droog wordt. Bij te veel regen spoelen de voedingsstoffen weg en als de hoop te warm wordt, werken de bio-organismen minder goed. Plaats de compostbak daarom half beschut in de tuin.


Compost strooien

Verspreid ongeveer 2 centimeter compost over je tuin. Hiermee lok je de wormen naar boven en voeden zij zich met de compost. Het verteerde afval van de wormen, ook wel humus, vormt het voedsel voor de planten en de bomen in de tuin. Als je eenmaal bent begonnen met composteren, adviseren wij om dit elk jaar op te pakken. De planten en bomen worden hierdoor sterker en gezonder.

 

Wat heb je nodig?

2021 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.