Charlotte's Tuintips tegen ziekten en schimmels in je moestuin

In de warme zomermaanden is het belangrijk om in de moestuin goed op je gewassen te letten. Niks is zo vervelend als ziektes en schimmels op je groente en fruit. Deze maand is het tijd om wat actie te ondernemen om goede maatregelen te treffen, zodat je geen verse oogst hoeft weg te gooien. Lees handige tuintips tegen ziekten en schimmels in de moestuin.

 


Meeldauw in de moestuin

Meeldauw is een veelvoorkomende schimmelziekte in de moestuin en komt vooral voor tijdens droog en warm weer. Het kenmerkt zich aan de witte puntjes die je ziet op het blad. Gelukkig kun je het op een aantal manieren tegenhouden. Houd afstand tussen de planten zodat ze goed kunnen groeien en ademen en geef voldoende water bij warm weer. Als je de schimmels toch gespot hebt, is het verstandig om de bladeren die aangetast zijn zo veel mogelijk te verwijderen.

Insecten in de tuin

Natuurlijk heb je ook insecten in je tuin rondlopen die een moestuin zien als een snoepwinkel. Ze bestrijden met giftige middelen is niet slim, maar gelukkig zijn hier natuurlijke alternatieven voor!

 


Bladluis in je moestuin

De bladluis zuigt als het ware belangrijke voedingsstoffen op uit de plant waardoor de plant zwakker wordt. Er zijn verschillende middelen die je helpen de bladluis op afstand te houden. Plant bijvoorbeeld sterkgeurende bloemen tussen de groenten. Bladluizen houden niet zo van die sterke geur. Ook een lieveheersbeestje is een natuurlijk middel om bladluis tegen te gaan. De larven van een lieveheersbeestje eet namelijk 100 bladluizen per dag. Lieveheersbeestjes kun je makkelijk lokken door bepaalde huisjes te plaatsen in je moestuin! Tegen andere insecten kan je knoflook, citrusvruchten en peperkorrels rond de moestuin leggen.

Wat heb je nodig?

2021 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.