Charlotte's tuintip: Compost, humus en mest

Vruchtbare grond is goed voor de kwaliteit van jouw groenten of de groei van jouw bloemen en planten. Daarom is het verstandig om, om de twee of drie jaar, ongeveer de helft of een derde van uw grond, verteerd of organisch materiaal aan te brengen. Denk hierbij aan compost, humus en mest.


Compost

De belangrijkste werking van compost is het geven van structuur aan de bodem. Heel belangrijk wanneer je het jaar erop gewassen zoals wortelen wilt verbouwen. Hoe kruimeliger de grond, hoe beter de wortels kunnen uitschieten. Door de kruimelige grond hebben ze minder kans om krom te groeien. Daarnaast stimuleert compost ook het bodemleven.


Humus

Het toevoegen van humus verbetert het evenwicht tussen grote en kleine poriën in een bodem. Daarnaast absorbeert humus het water waardoor de grond langer vocht vasthoudt. Door de donkere kleur van de humus zal grond makkelijker opwarmen in het voorjaar, wat het groeiproces versnelt.


Mest

De functie van meststoffen is het voeden van de planten. Mest heb je in kunstmest en organische mest. Organische mest is beter voor de planten en de bodem. Kunstmest werkt sneller, maar ook korter en maakt de groenten en planten zwakker.


Verbeter je moestuingrond met compost, humus en mest

Door een mix van compost, humus en mest te gebruiken blijft de grond in evenwicht en zullen de groenten en planten opgroeien tot gezonde gewassen. Soluvert heeft diverse compostbakken die u helpen bij het maken van compost. 

2021 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.