Zelf compost maken in
september

Inplaats van het groente-, fruit- en tuinafval aan de straat te zetten, kan je er ook voor kiezen om dit thuis te composteren. Gratis plantenvoeding om je tuin te bemesten. Door compost over je tuin te verspreiden zorg je voor een gezonde tuin.
 
Wat heb je nodig om zelf compost te maken?
  • Compostbak (bijvoorbeeld de Elbe)
  • Groente- en tuinafval
     

Compost maken

Compost bestaat uit afgebroken groen afval. De bacteriƫn, schimmels en beestjes zetten het afval om tot een voedzame bron voor de planten. Zorg voor een juiste verhouding van vochtig, droog, slap, stevig en grof materiaal.
 
Vul de compostbak met de in de juiste verhouding afgebroken afval. 
 
Zorg ervoor dat er voldoende lucht in de composthoop komt. Dit versnelt het compostproces en voorkomt nare geurtjes. Schep de hoop om de 6 weken om middels de opening aan de onderkant van de (Elbe) compostbak. 
 
Voorkom dat de composthoop te nat of te droog wordt. Bij te veel regen spoelen de voedingsstoffen weg en als de hoop te warm wordt werken de bio-organismen minder goed. Plaats de compostbak daarom half beschut in de tuin.
 
Fijne compost is geschikte voeding voor de planten. Fijne compost krijg je door de verzamelde compost te zeven met bijvoorbeeld centimetergaas.
 
#Tuinhack: Voeg mest of gips aan de composthoop. Hiermee versnel je de composthoop. Daarnaast gaat kalk verzuring tegen.
 

Compost strooien

Verspreid ongeveer 2 centimeter compost over je tuin. Hiermee lok je de wormen naar boven en voeden zij zich met de compost. Het verteerde afval van de wormen, ook wel humus, vormt het voedsel voor de planten en de bomen in de tuin. Als je eenmaal bent begonnen met composteren adviseren wij om dit elk jaar op te pakken. De planten en bomen worden hierdoor sterker en gezonder.