Ui oogsten in

augustus

In augustus kun je nog steeds een heleboel groente en fruit oogsten! Houd je moestuin dagelijks goed in de gaten, want met deze warme temperaturen kan het snel gaan. Geef voldoende water en oogst op tijd, zodat je lekkere verse groente hebt. Deze maand leggen we je uit hoe je hete beste ui kunt oogsten uit eigen moestuin. Veel oogst uit de tuin deze maand? In onze blog lees je tips om de vele oogst te verwerken, zodat het toch goed gebruikt kan worden.

In augustus


Verschillende soorten uien

De ui behoort tot de groep van uiensoorten, net zoals de sjalotten, knoflook, sieruien, bieslook en prei. De bekendste ui is de gele ui. Deze is ook het langste houdbaar, vandaar dat deze het meeste voorkomt. Naast de gele ui zijn de witte en de rode ui het bekendst in Nederland, maar er zijn allerlei verschillende vormen en kleuren uien te vinden over de wereld. 

Ui oogsten uit eigen moestuin

Uien kun je van mei t/m oktober oogsten. Wanneer de bladeren (ook wel loof genoemd) schuin gaan hangen en tegen de grond komen, kun je ze het beste allemaal dezelfde kant op duwen. Zo versnel je het proces. Laat de ui nog ongeveer 2 weken op grond liggen voordat je ze uit de grond trekt. De wortelen van een ui zijn vrij ondiep dus je trekt ze zo uit de grond. 

#tuintip: Knoop een aantal uien met loof aan elkaar en hang ze op. Zo kunnen ze goed drogen en geeft de ui nog meer smaak af.

Deze maand kunnen we weer ui oogsten.


Het bewaren van ui uit eigen tuin

Bewaar uien op een wat donkere en koudere plek, zoals bijvoorbeeld een schuur of kelder. Dek de uien niet af, maar leg ze in een kratje zodat ze goed kunnen ademen. Zo kun je uien vaak tot een maand bewaren! 

Heb je de uien al gesneden? Bewaar ze dan in een bakje met afgesloten deksel. Zo kun je ze een week bewaren. Het is natuurlijk wel het beste om ze zo snel mogelijk te eten als je ze gesneden hebt omdat de ui zijn vitamine verliest. 

#tuinhack: Gooi de schillen van een ui niet zomaar weg, maar gooi ze op een composthoop om zo je nieuwe grond te bemesten!

 

In augustus kun je weer uien oogsten.

Tuinkalender

2021 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.