Tomaat oogsten in

september

September is de maand van verandering. Het weer gaat veranderen, waardoor je extra goed op je gewassen moet letten. Deze maand staat in het teken van oogsten en verwerken, alles wat over is van je gewassen kan je wecken of invriezen. Lees in de blog van augustus hoe je dit doet!

Wat heb je nodig om Tomaat te oogsten?

• Mesje/knipschaar

Flexibele mand


Tomaat oogsten

De tomaat moet op tijd geoogst worden. Als je te lang wacht, wordt de tomaat melig of gaat deze scheuren. Je oogst de tomaat door deze boven het kroontje te plukken. Op deze manier blijft de tomaat langer vers. Dit plukken kan je doen met je handen of met een knipschaar. Bij dikkere stelen is het gebruik van een knipschaar handiger.

De tomaten kunnen geoogst worden als ze een egale kleur hebben en je de tomaat licht kan indrukken. Wanneer het in september kouder wordt, is het beter om ook de onrijpe tomaten al te plukken. Deze onrijpe tomaten kan je dan op de vensterbank nog laten narijpen. Leg ze in een krant en controleer regelmatig of ze al rijp zijn.


Tomaat bewaren

Als je de tomaten volledig rijp plukt, kan je deze niet lang bewaren. Ongeveer tot 3 dagen na de oogst. Dit is echter wel afhankelijk van het ras dat je zaait. Bewaar de tomaten niet in de koelkast, hierdoor heb je meer kans op schimmelontwikkeling.

De tomaat is veelzijdig te bereiden en kan ook gebruikt worden in soepen, sauzen, jam en chutneys. De zongerijpte tomaten zijn het lekkerst, je kan de binnen gerijpte tomaten daarom beter gebruiken voor sauzen en dergelijke.

 

Tuinkalender

Wat heb je nodig?

Meer inspiratie

2021 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.