Spruitjes oogsten in

december

December staat in het teken van opruimen en winterklaar maken van de moestuin. Zorg ervoor dat al het tuinmateriaal schoon is en dat er geen water meer in de tuinslang en regenton zit. Deze maand kunnen we beginnen met het omspitten van de grond en zaaien achter glas, bijvoorbeeld op de vensterbank. Maar er kan ook nog geoogst worden, zoals spruitjes.

Wat heb je nodig om spruitjes te oogsten?


Spruitjes oogsten

Koud weer is ideaal voor de kwaliteit van spruitjes, vanaf december kunnen de late spruitjes geoogst worden. De spruitjes kunnen tegen lichte vorst, maar bij kans op flinke vorst kan je ze beter oogsten.

Je oogst de spruitjes als ze ongeveer 2-3 centimeter zijn door ze stuk voor stuk van de stam af te breken. Doe dit als de spruitjes nog hard en dicht zijn. In een flexibele mand kan je de spruitjes makkelijk verzamelen. Als ze niet op tijd geoogst zijn, worden de spruitjes steeds losser en minder stevig, waardoor ze opengaan.

Let op! De stam van de spruitkool kan je niet op de composthoop gooien, omdat deze te dik en hard is om te verteren. De geel verkleurde en beschadigde bladeren kan je daarnaast wel heel goed gebruiken voor de composthoop.


Spruitjes bewaren

Spruitjes bewaar je het beste in de koelkast, zo zijn ze ongeveer een week houd- baar. Losse spruitjes zijn echter minder lang houdbaar, ongeveer 3 dagen. Je kan de oogst ook invriezen. Zorg dan wel dat je ze eerst even kort blancheert. Dan zijn ze tot wel 12 maanden houdbaar!


Tuinkalender

Wat heb je nodig?

Meer inspiratie

2021 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.