Rammenas oogsten in

december

Het echte moestuinseizoen is een beetje afgelopen en de tuin is niet meer zo kleurrijk en groen. Gelukkig zijn er altijd de wintergroente die in december nog geoogst kunnen worden. Denk hierbij aan pastinaak, aardpeer en schorseneer. Deze groenten worden ook wel vergeten groenten genoemd en kunnen goed tegen vorst. Je leest meer over vergeten groenten in onze blog. Deze maand leggen we je uit hoe je het beste rammenas kunt oogsten uit eigen moestuin. 

 

Rammenas oogsten uit eigen moestuin | Soluvert.nl

 

Wat is een rammenas?

Een rammenas stampt af van de rode radijs en wordt ook wel een winterradijs genoemd. De rammenas heeft een zwarte buitenkant en een witte binnenkant en is langwerpig of rond van vorm. Deze groente geeft een pittige, peperachtige smaak af waardoor de rammenas geschikt is als extra toevoeging voor je gerecht. In het oosten gebruiken ze deze groente in veel verschillende gerechten. 

 

Rammenas oogsten

Rammenas kan je het beste oogsten tussen september en december en is het lekkerst als je ze meteen na de oogst bereid. Bedenk dus voor het oogsten een lekker gerecht waarbij je rammenas kunt toevoegen. Je oogst de rammenas door met een spitsvork de grond rondom de rammenas wat losser te maken zodat je ze voorzichtig aan de loof uit de grond kunt trekken.

 

Zelf rammenas oogsten uit de moestuin | Soluvert.nl

 

Het bewaren van rammenas

Wanneer je de rammenas geoogst hebt, kan je het beste meteen de loof verwijderen. Hierdoor kan je ze langer bewaren. Bewaar ze op een koele plek of in een bak met vochtig zand. Zo kan je de rammenas tot een aantal weken bewaren. 

 

Rammenas en de vergeten groenten

Rammenas is voor veel mensen onbekend en behoort dan ook bij de vele andere ‘vergeten groenten’. Dat ze vergeten worden is eigenlijk heel zonde want hoe meer gevarieerde groente je eet, hoe meer verschillende vitamines je binnen krijgt. Lees meer over de vergeten groente in onze blog.

Tuinkalender

Meer inspiratie

2021 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.