Prei oogsten in

november

November is een maand waarin de laatste groente en fruit geoogst wordt. Veel groente en fruit die je in het voorjaar gezaaid hebt, zijn lastig te oogsten wanneer de grond bevroren is. Deze maand vertellen we hoe je het beste prei kan oogsten uit eigen moestuin.

 

Wat is prei?

Prei hoort, net zoals de knoflook en bieslook, bij de uienfamilie. Je hebt twee soorten prei: de winter- en zomerprei. Je kunt prei het hele jaar kopen, maar de oogst wordt in de herfst gedaan. Daarom kun je prei het beste in de herfst en winter kopen, dan zijn ze het lekkerst. Prei bevat veel vezels en vitamine en is dus een hele gezonde groente.


Hoe oogst ik prei?

Prei kun je twee keer oogsten. Zodra de steel ongeveer de dikte van een potlood heeft bereikt, oogst je de plantprei. Na de eerste oogst knip je het bovenste gedeelte van het groen af en plant je deze opnieuw in de bodem op ongeveer 15 tot 20 cm diepte. Je hoeft het gat nu niet dicht te doen, voldoende water geven is genoeg. In november oogst je de prei voor de tweede keer, door de grond goed uit te spitten.

 

Prei uit de moestuin bewaren.

Wat is er nou lekkerder dan verse prei uit eigen moestuin? Eet ze daarom ook zo snel mogelijk na de oogst. Maar je kunt prei ook zeker een week bewaren op een koele plek. Leg de prei niet in de koelkast, dan verliest het snel de voedingswaarden. Als je veel prei hebt, kun je ze het beste gesneden in de vriezer bewaren. Je kunt de prei dan later nog goed gebruiken bij soepen en ovenschotels. Lees deze maand in onze blog een heerlijk recept voor een goed gevulde kippensoep met vers geoogste prei en winterpeen.

 

 

Tuinkalender

Meer inspiratie

2021 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.