Pastinaak zaaien in

maart

 

De ‘vergeten groenten’ hebben de laatste tijd een comeback gemaakt. Steeds meer mensen telen vergeten groenten. In de maand maart is de pastinaak de ideale vergeten groente om te telen. 

#Tuinhack: Pastinaken kan je vroeg zaaien (eind februari, begin maart). Een rijtje is voor nu meer dan genoeg zodat je ze in de zomer kunt oogsten. In april zou je meerdere rijen kunnen telen en kan je ze tot de winter kan je ze in de grond laten zitten en oogsten wanneer je ze nodig hebt. In de winter is de smaak zelfs voller, zoeter en warmer doordat het zetmeel omzet in suikers. Laten we aan de slag gaan!

Wat heb je nodig?

  • Pastinaakzaad (verkrijgbaar van elk bekende zaadleverancier)
  • Handschoffel
  • Plantaardige compost of kaliumrijk mest


In drie stappen pastinaak zaaien

  1. Net als peen is het beter dat we pastinaak op een lichte grond kweken. Pastinaken houden van een losse structuur, zodat ze recht in de grond kunnen groeien. Week de grond goed diep om vertakkingen in de wortels te voorkomen. 
     
  2. Maak een lange geul met een handschoffel van ongeveer 1 cm diep. Span een lijn en zaai langs de lijn de pastinaakzaadjes met 3 zaden per tussenruimte van ongeveer 15 centimeter.
     
  3. Nadat je hebt gezaaid, dek je de pastinaak zaden toe met plantaardige compost of kaliumrijk mest. Geef de zaden wat regenwater die je hebt verzameld in je kastanje regenton. Nu het saaiste deel.. wachten tot je ze kunt oogsten in de zomer.  

Vergeet niet om tussendoor het onkruid te wieden, water te geven of de plantjes uit te dunnen wanneer je ze uiteindelijk te dicht op elkaar hebt gezaaid. Op deze manier maak je kans op grote dikke pastinaken, omdat deze de ruimte hebben gehad om te groeien.

Met de oogst kan je natuurlijk heerlijke gerechten maken. Bekijk hier het moestuinrecept van Charlotte.

Tuinkalender

Wat heb je nodig?

Meer inspiratie

2021 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.