Oogsten, zaaien en wateren in
juni

Spinazie, peulerwten, slasoorten, vroege aardappelen, lente-uitjes en jonge worteltjes maken in deze maand soms al plaats voor een volgend gewas. Tijd om te oogsten, zaaien en te wateren.

In juni kan het heel erg warm zijn. Water geven wordt dan een prio in de (moes)tuin. Zeker voor pas gezaaide zaadjes, gewassen die net beginnen te ontwikkelen of verplante gewassen is het van ‘levensbelang’ dat ze genoeg te drinken hebben. Heel handig als je dan een regenton in de tuin hebt staan. 

Wat heb je nodig?

Planten in juni

Juni is de maand dat de omstandigheden het meest optimaal zijn. De warme temperaturen in mix met het vochtige grond geven een uitstekende groei. Zorg dat al je gewassen halverwege in de maand juni geplant en aan het groeien zijn, want later in de zomer zijn de omstandigheden minder aangenaam.

Zaaien in juni

In juni is de kans op nachtvorst klein en kunnen de zomergroenten worden gezaaid. Ijsbergsla, komkommers, lente-uitjes zijn ideaal om te zaaien of te planten. 

Oogsten

In juni kan je ook al goed oogsten. De worteltjes, rode bietjes en tuinbonen en vroege aardappelen zijn vaak aan het begin van de zomer oogst klaar. 

#Tuinhack: Insectenplagen krijgen je in de zomermaanden gratis bij. Meeldauw kan in de drogere perioden gevaarlijk zijn voor komkommers, erwten en pompoenen. Je kan dit beperken door tijdig en zorgvuldig water te geven uit bijv. je regenton.

Met de oogst zou je al een heerlijk gerecht, zoals een verse aardappelsalade kunnen maken. Lees hier het favoriete moestuinrecept van Peer van de maand juni.