Komkommers zaaien in

april

April is de ideale maand om komkommers te zaaien. Half april kan je beginnen met potten en in de tweede helft van mei kunnen ze buiten uitgepoot worden. Zomerse groenten, heerlijk toch!

Wat heb je nodig?

 • Komkommerzaad
 • Potjes/bakjes
 • Draad en klimgaasnet
 • Plantaardig compost
   

Komkommer zaaien met Soluvert


Om te ontkiemen hebben komkommers warmte nodig. Zaai de komkommerzaadjes op 1cm diep in bijvoorbeeld potjes met rijk grond. Zet ze in een warme kas of op een zonnige vensterbank. Wanneer de planten vier tot zes bladeren hebben kunnen ze buiten geplant worden, mits er een aangename lente temperatuur is. 
 

In drie stappen komkommers kweken


Nu begint het betere werk. Het kweken van de komkommer.

 1. Span een draad verticaal in een kas of in de buitenlucht (ongv. 2 meter). Doe dit ook met een klimgaasnet, zodat de komkommers ertegenaan kunnen steunen wanneer ze gaan groeien. Draai de lange ranken eromheen, zodat ze houvast hebben. 
   
 2. Om de komkommers zo lekker sappig mogelijk te maken heeft een komkommerplant veel water nodig. Geef in de ochtend water en probeer de bladeren niet te raken en let er ook op dat het water niet blijft staan aan de voet van de plant. Komkommerzaden rotten al snel bij te veel water. Verwijder alle zieke delen, lelijke bladeren en onkruid rondom de plant. Komkommers kweken heeft een grotere handleiding dan het zaaien ervan.
   
 3. Zo lang de komkommer nog steeds nieuwe bloemen aanmaakt is ze nog niet klaar. Laat een komkommer niet te groot worden. Hoe groter de komkommer, hoe minder de smaak. Oogst de komkommer wanneer hij op reikhoogte is. 

#Tuinhack komkommer kweken:
Komkommers kruisen heel makkelijk met andere rassen en augurken. Hoe je dit doet? Bind rond de vrouwelijk bloemen wat fijn gaas. Als de bloem open gaat, neem je het gaas weg en wrijf je de meeldraden van een mannelijke bloem over de stamper van de vrouwelijke bloem (met bijvoorbeeld een kwastje of wattenstaafje). Hierna breng je het gaas weer terug rond de bloem tot deze verwelkt is.

Met de komkommers kan je zoveel kanten op qua recepten. Lees hier het favoriete moestuinrecept van komkommers met Peer.

Tuinkalender

Wat heb je nodig?

Meer inspiratie

2021 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.