Fruit plukken in

augustus

Deze maand kan het klein fruit al geplukt worden. Met klein fruit bedoelen wij zomerframbozen, zwarte bessen, blauwe bessen en bramen.

Bij klein fruit is het niet zo moeilijk om te zien wanneer bijv. bessen en aardbeien rijp klaar zijn. Je kunt ze namelijk beoordelen op kleur en geur. Bij pitvruchten ligt dit anders. Deze moeten worden geplukt wanneer ze ‘plukrijp’ zijn. Vaak zijn ze bij dit soort bomen tegelijkertijd plukrijp. 


Fruit plukken in juli

Vruchten zijn vaak plukrijp als er enkele vruchten uit de boom vallen. Natuurlijk is het dan ook goed om naar de kleur te kijken. 
Klein fruit moet zacht zijn, makkelijk loslaten en sterk ruiken. Proeven is natuurlijk ook mogelijk! Er zijn vroege en late soorten. Bij vroege soorten is het mogelijk om met tussenpauzes te plukken. Dat betekent dat je kunt plukken welke al rijp zijn en de rest nog even kunt laten hangen.


Wat heb je nodig?


Hoe moet je fruit plukken?

De wijze hoe je plukt is van belang voor de bewaring van de vruchten. Gedeukte en ‘gekwetste’ vruchten kan je helaas niet goed of lang bewaren. Daarnaast kan kwaliteitsfruit, afval worden als je ze slecht hebt geplukt. Heel erg zonde natuurlijk. 

Voor de bewaring kan je het best de vrucht met de steel er nog aan plukken. Een tip is om je nagels te knippen voordat je de fruit gaat oogsten. De meeste beschadigingen aan het fruit komen door lange nagels. 


Manieren om divers fruit te plukken

Peren 
Houd je handpalm rond de peer. Houd je wijsvinger en duim aan het aanhechtingspunt en pluk het fruit.

Appels
Appels met lange stelen kan je optillen. Houd je wijsvinger en duim aan het aanhechtingspunt en pluk de appel. De appels met de korte stelen kan je op dezelfde manier vasthouden en maak het los met een korte ruk.

Pruimen
Zoveel mogelijk met steel plukken.

Kersen
De zoete kersen met steel plukken en de zure zonder steel.

Perziken
Pluk de perziken zonder steel. Pak het vrucht vast en beweeg de perzik verticaal naar beneden, totdat de perzik los komt. 

Klein fruit: Bessen, bramen, aardbeien
Bessen, bramen en frambozen moeten ‘in je hand vallen’. Als je er te hard aan moet trekken zijn ze nog niet plukrijp. Aardbeien pluk je met kroontje. Maak je er jam of een verse sap van maken, dan is het niet als het fruit beschadigd is.

#Tuinhack: Schimmels als meeldauw komen deze maand ook vaak op visite. Zorg ervoor dat je gewassen er niet mee besmet raken. Daarnaast is het beste om al het groente en fruit dat je oogst zo snel mogelijk op te eten nu het nog vers is. Na het plukken begint de kwaliteit achteruit te gaan, omdat het vocht uit de vezels verdampt.

Met de oogst zou je al een heerlijke drank of een fruit smoothie kunnen maken. Lees het favoriete moestuinrecept van Charlotte van de maand juli.

Tuinkalender

Wat heb je nodig?

Meer inspiratie

2021 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.