Fruit oogsten in

augustus

Augustus is een maand waarin er meer geoogst dan gezaaid wordt. Veel is in het voorjaar al gezaaid en kan in het najaar geoogst worden. We hebben al veel groenten voorbij zien komen, maar nu is het tijd voor het fruit. Lees de handige tips voor het oogsten van fruit uit je eigen moestuin!

Fruit plukken in augustus

Augustus is oogstmaand voor het zomerfruit. Denk hierbij aan aardbeien, frambozen, bramen en verschillende soorten bessen, ook wel het “kleine fruit” genoemd. Daarnaast kunnen de pitvruchten zoals appels, peren en perziken in de maand augustus geoogst worden.

  • Gebruik de flexibele mand om het fruit te bewaren of in te verzamelen
     


Hoe moet je fruit plukken?

Vruchten vallen vaak uit de boom als ze rijp zijn. Natuurlijk moet je ze ook nog even zelf controleren. Het kleine fruit moet zacht aanvoelen, makkelijk loslaten en een sterke geur achterlaten. Bij het kleine fruit pluk je vaak meerdere keren, omdat er bijvoorbeeld aardbeien tussen kunnen zitten die nog niet rijp zijn. Laat die nog even hangen en pluk ze later.

Manieren van fruit plukken

Het plukken van vruchten is belangrijk voor het bewaren ervan. Gedeukte vruchten kun je helaas niet goed of lang bewaren. Je kunt de vruchten het beste met de steel er nog aan plukken, dan blijven ze het langste goed.

#Tuinhack: Knip wel even van te voren je nagels. De meeste beschadigingen aan het fruit komen door lange nagels.

 

 

Aardbeien, frambozen, bramen en bessen
De frambozen, bramen en bessen moeten zo in je hand vallen. Als je er te hard aan moet trekken zijn ze nog niet rijp genoeg en beschadigen ze ook sneller. Aardbeien pluk je met het kroontje er nog aan. Wil je er bijvoorbeeld jam van maken, dan is het niet erg als de aardbeien een beetje beschadigen.

Peren
Houd je handpalm rond de peer. Houd je wijsvinger en duim aan het aanhechtingspunt en pluk het fruit.

Appels
Appels met lange stelen kan je optillen. Houd je wijsvinger en duim aan het aanhechtingspunt en pluk de appel. De appels met de korte stelen kan je op dezelfde manier vasthouden en maak het los met een korte ruk.

Pruimen
Zoveel mogelijk met steel plukken.

Kersen
De zoete kersen met steel plukken en de zure zonder steel.

Perziken
Pluk de perziken zonder steel. Pak het vrucht vast en beweeg de perzik verticaal naar beneden, totdat de perzik los komt.

Met de oogst zou je een lekker fruitdessert kunnen maken. Lees het favoriete recept van Peer van de maand Augustus.

Tuinkalender

Wat heb je nodig?

Meer inspiratie

2021 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.