Bloemkool zaaien in

februari

In februari is het vaak nog te koud om in de volle grond te zaaien. Je kan wel heel goed beginnen met zaaien op de vensterbank, in een kas of zaaibak met deksel. Dit kan je doen met bijvoorbeeld tomaten, bonen, aubergines, spinazie en bloemkool.

Wat heb je nodig om bloemkool te zaaien?

  • Bloemkoolzaadjes
  • Potjes/Zaaitray
  • Potgrond
  • Compost 


Bloemkool rassen

Bij elke teeltwijze heb je verschillende rassen. Bij bloemkool heb je naast de beken- de witte kool, ook groene en paarse rassen en ook de ‘torentjeskool’ Romanesco bloemkool. Let dus goed op welk ras je koopt en wanneer je deze zaait. Er zijn namelijk veel verschillende teeltwijzen. Als je in het najaar zaait, wordt er gezaaid onder koud glas en gaan de plantjes eind maart de volle grond in. De gewone vroege teelt begint in februari onder glas. Je kan ook wachten tot mei en meteen in de volle grond zaaien, dit is erg geschikt voor de Romanesco bloemkool.


Bloemkool zaaien onder glas

In februari kan je beginnen met de vroege teelt van bloemkool achter glas. Het voordeel van zaaien in trays op de vensterbank is dat de wortels minder snel beschadigen bij het verspenen. Door de warmte bij zaaien achter glas groeien de zaailingen harder. Let dus goed op dat de omgeving niet te warm is. Koolplantjes kunnen goed tegen de kou, dus je kan ze beter in een onverwarmde ruimte zetten.

De kiemduur van bloemkool ligt achter glas rond de 1 tot 2 weken. Omdat ze sneller doorschieten is het handig om de tray met zaailingen te verpotten met verse pot- grond. Tegen eind april kunnen ze de volle grond in. Bijna alle koolsoorten willen hierna zo min mogelijk gestoord worden en hebben veel mest en water nodig. Houd rekening met een plantafstand van 60 x 60 cm, zodat de kool genoeg ruimte heeft om te groeien.

Tuinkalender

2021 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.