Appels oogsten in

september

Heb je een appelboom in de tuin staan? Dan is september de perfecte maand om je appels te plukken. In de tuinkalender van deze maand leggen we je uit wanneer en hoe je het beste appels kunt oogsten. Daarnaast moet je al weer rekening houden met de natte herfst die voor de deur staat. Met infiltratiekratten kun je regenwater tijdelijk opslaan in de ondergrond en vertraagd afgeven aan de bodem. Lees in onze blog hoe je de infiltratiekratten zelf kunt aanleggen.

Heb je een appelboom in de tuin staan? Dan is september de perfecte maand om je appels te plukken. In de tuinkalender van deze maand leggen we je uit wanneer en hoe je het beste appels kunt oogsten.


Wanneer kun je welke appels plukken?

Niet alle soorten appels kun je tegelijk plukken. Het verschilt per ras. Natuurlijk moet je appel rijp zijn wanneer je deze kunt gaan oogsten. Sommige appels kun je al oogsten in augustus en andere pas in oktober. De bekendste die wij voornamelijk zien in Nederland zijn de Elstar, Jonagold en Boskoop. 

In September kun je o.a. de Elstar en Jonathan plukken. In oktober de Granny Smith, Winston en Jonagold. 

Appels oogsten uit eigen moestuin

Wanneer je een appelboom in de tuin hebt staan is het goed om je appels zo lang mogelijk te laten rijpen aan de boom. Maar wanneer weet je nou wanneer ze klaar zijn om geplukt te worden? Dat is bij een appel namelijk best wel lastig te zien.  Aan de buitenkant kan de appel er nog goed uitzien, maar dat wil niet zeggen dat de appel ook rijp is aan de binnenkant. 

Je kunt het volgende proberen om te testen wanneer een appel rijp genoeg is: draai voorzichtig de appel een halve slag. Als de appel dan gemakkelijk los komt wilt het zeggen dat deze rijp is. Een appel die al van zichzelf gevallen is en op de grond ligt, is meestal ook rijp. Ruik nog even aan de appel en wanneer er een lekkere geur afkomt zijn ze zeker goed. Er kunnen zelfs stiekem best wat appels tegelijk rijp zijn. Gebruik de flexibele tuinmand van Soluvert om je appels in op te slaan tijdens het plukken. 

Heb je een appelboom in de tuin staan? Dan is september de perfecte maand om je appels te plukken. In de tuinkalender van deze maand leggen we je uit wanneer en hoe je het beste appels kunt oogsten.


Het bewaren van eigen geplukte appels

Bewaar appels op een donkere en koele plek zoals een schuur of kelder. Je kunt ze het beste in houten kistjes leggen zodat ze goed kunnen ademen. Bewaar alleen gezonde en niet beschadigde appels. Als er rotte appels tussen zitten krijg je last van ongedierte. 

#tuinhack: Gooi de minder mooie en beschadigde appels niet weg, maar bewaar ze in een aparte krat of doos. Je kunt van deze appels namelijk lekker eigen appelsap of appelmoes maken. 

Tuinkalender

Meer inspiratie

2021 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.