Aardappels poten in

februari

Februari, de maand om te beginnen met het poten van aardappels. Er zijn vroege, middelvroege en late aardappelen die je kunt poten. Hierdoor kan je de oogst verspreiden en kan je over een lange periode verse aardappelen oogsten en eten.Voor het kweken van aardappelen heb je niet per se een tuin nodig. Wie geen moestuin heeft of klein wilt beginnen kan aardappels telen in een flexibele mand of tuinmand. Het is zelfs aan te raden om klein te beginnen. En tel uit je winst, elke aardappel die je poot levert straks tussen de 500 en 1000 gram aardappelen op! Laten we aan de slag gaan!


Wat heb je nodig?

 • Pootaardappelen (verkrijgbaar bij de kweker of tuincentrum, ook mogelijk om een uitgelopen aardappel te pakken)
 • Tuinmand (minstens 10 liter of meer)
 • Mengsel van tuinaarde en compost of tuinaarde en potgrondIn vijf stappen je aardappels poten

 1. Maak een gat in de bodem van de tuinmand. Dit zorgt voor een goede afwatering en verdrinken de aardappelen niet.
   
 2. Doe een tiental centimeter mengsel van tuinaarde in de flexibele mand. Heb je dit gedaan, leg je op dat mengsel ongeveer 5 aardappelen. Leg ze goed uit elkaar zodat elke aardappel de ruimte hebben heeft te groeien. Hierover leg je weer een tiental centimeter mengsel van tuinaarde en compost.
   
 3. Geef de aardappelen (regelmatig) water, niet te veel, maar houd ze vochtig. Een mand of emmer warmt sneller op dan grond. Zo ontstaat er een gunstig klimaat, luchtig en vochtig, maar nooit te nat.
   
 4. Als de plantjes gaan groeien en door de oppervlakte heen komt, leg je daar een nieuwe laag mengsel van tuinaarde (5-10 centimeter) overheen. Dit doe je totdat de flexibele mand tot 2 cm onder de rand is gevuld. Daarna laat je de aardappelplant uitgroeien.
   
 5. Wanneer de plant uitgestorven is, kan je de aardappelplantjes oogsten. Het enige wat je nu hoeft te doen is de tuinmand omkiepen en voilà! Met de oogst kan je natuurlijk heerlijke gerechten maken. Bekijk hier het moestuinrecept van Charlotte.

 

Volgende maand..

Volgende maand behandelen wij een ander product wat handig is in de maand maart. Ook benieuwd? Volg ons nu op Facebook, Instagram en Pinterest.

Tuinkalender

Wat heb je nodig?

Meer inspiratie

2021 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.