Do it yourself: wecken en invriezen

Een moestuin levert veel oogst op. In sommige maanden is de oogst zo hoog dat je niet alles op tijd kan verwerken in gerechten. Om de oogst langer te bewaren kan je deze wecken of invriezen.


Verse oogst wecken

Het wecken van fruit zorgt ervoor dat je jouw oogst heel lang kan bewaren. Je stopt hierbij het fruit samen met suikersiroop in een glazen weckpot. Suikersiroop kan je zelf maken door 4 delen suiker met 4 delen water samen te voegen. Maar je kan ook het natuurlijke sap van de vruchten persen en gebruiken. Het is belangrijk om de potten, deksels en inmaakringen te steriliseren voor gebruik. De potten met fruit worden verhit en vervolgens snel afgekoeld. Hierdoor zit het fruit vacuüm in de weckpot en is deze lang houdbaar. Het thuis wecken van groente wordt afgeraden door het risico van botulisme. Deze bacterie is bestand tegen koken en groeit in omgevingen zonder lucht. Fruit is wel veilig in te wecken, omdat deze veel voedingszuren bevatten.


Overgebleven oogst invriezen

Veel oogst uit eigen moestuin is niet lang te bewaren. Groente en fruit is beide erg goed in te vriezen. Door het invriezen gaat bij veel groente de kwaliteit niet achteruit. Hoe sneller je de producten invriest, hoe beter de kwaliteit van de producten. Sommige groente, zoals de aubergine, moet je eerst blancheren voor het invriezen. Een aantal groenten kan je niet goed invriezen, zoals paprika, komkommer en slasoorten.

Meer inspiratie

2021 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.